Läs bokens recensioner > klicka här...

ur Förord till "Drivkraft..."

Betydelsen av senare års utveckling av starka, smidiga, lätta – och estetiskt tilltalande – rullstolar för modern rehabilitering kan inte nog understrykas. Det räcker med att resa några hundratals kilometer, till Ryssland eller Baltikum, för att se många funktionshindrade hanka sig fram i otympliga stålkolosser, som omöjliggör snarare än underlättar förflyttningar.

En modern, funktionell rullstol är således det enskilt kanske viktigaste hjälpmedlet. Men en aldrig så fulländad teknisk produkt kan inte ersätta behovet av en grundlig, individuellt anpassad utbildning i hur att bruka en rullstol. Rullstolskörning är en konst fullt i klass med t.ex. skridsko- eller utförsåkning. Varje person som på ett eller annat sätt ägnar sig åt rehabiliteringsfrågor borde spendera minst en dag åt att själv försöka ta sig runt i tillvaron i rullstol. Då – och först då – förstår man hur utmanande (och skrämmande) varje liten tröskel, backe, trottoarkant eller trappa ter sig innan man lärt sig rullstolskörningens elementa. Mer än så krävs knappast för att få en hälsosam respekt för betydelsen av god rullstolsutbildning åt alla funktionshindrade i behov av detta hjälpmedel.

Åke Norsten är sannolikt landets mest erfarne på detta område. Åke, själv rullstolsbrukare sedan decennier efter en ryggmärgsskada, har utbildat hundratals personer med alla slags funktionshinder i rullstolskörningens svåra konst. Att han nu i bokform gör sin betydande kunskap tillgänglig för en bredare publik är ett viktigt bidrag i den huvudsakligen pedagogiska uppgift som kallas medicinsk rehabilitering.

Stockholm den 27 mars 2001

Richard Levi
docent, Karolinska Institutet
specialist i neurologi och rehabiliteringsmedicin

 


Inledning till "Drivkraft..."

Under mina yrkesverksamma år som rullstolsinstruktör har jag haft förmånen att träna många rullstolsanvändare med varierande skador och skiftande färdigheter. Det är fantastiskt stimulerande att få arbeta med rullstols teknik på alla nivåer. Oavsett diagnos brukar det alltid gå att förbättra kör och manövreringsförmåga med hjälp av teknik träning samt anpassning av rullstolen.

Naturligtvis önskar man att samhället ska anpassas så att alla rullstolsanvändare kan röra sig fritt ute i samhället. Men tyvärr är det inte så idag. Därför försöker man med teknikträning att anpassa rullstolsanvändaren till det faktiska samhället. jag har vid flertalet tillfällen fått frågan om hur man gör för att trana rullstolsteknik, vad man ska tänka på, vad börjar man med, vilka övningar etc.

Tyvärr har jag inte kunnat rekommendera någon litteratur som specifikt beskriver teknik och metodik för rullstolsträning. Med boken hoppas jag att det tomrummet fylls och att boken ska bli en vägledning för de personer som arbetar med rullstolar och rullstolsteknik."

Åke Norsten
våren 2001

 

Recensioner om boken Drivkraft.

Åke Norsten har suttit i rullstol sedan i mitten av sjuttiotalet. I början av sommaren släpptes hans bok ”Drivkraft”. Han skrev den för att väcka liv i det tynande intresset för rullstolsmanövrering och dess betydelse.

-De flesta företeelser i samhället utvecklas i vågor och varje ny vågtopp för med sig nyheter och mer kunskap, säger Åke Norsten, idrottslärare och rullstolsinstruktör....
Klicka här för att läsa hela artikeln...
 

DET HAR TAGIT HONOM TRE ÅR att skriva den, och han har nästan helt gjort det utifrån egna erfarenheter och kunskaper. Det är 26 år sedan han råkade ut för den trafikolycka som orsakade hans ryggmärgsskada. Han fick sin rullstol, och arbetsterapeuten/sjukgymnasten visade hur den fungerar.....  

Åke Norsten har i sin bok Drivkraft, delat med sig av all den erfarenhet han samlat på sig som mångårig rullstolsanvändare och instruktör. Boken omfattar sex kapitel och inleds med en kort historik både över rullstolens tekniska- och körtekniska utveckling. Därefter följer ett kapitel om ”Rullstolen”. I detta kapitel beskrivs relativt ingående rullstolens olika delar. Praktiska aspekter såsom rullstolens rull- och svängmotstånd och vad som påverkar dessa förklaras. Hur och med vilket syfte rullstolens balansering och viktfördelning kan påverkas, samt vilka effekter som kan fås av en förändrad cambervinkel beskrivs.... Klicka här för att läsa hela artikeln...

Der er ingen tvivl om at Åke Norsten ved, hvad han taler om. Han forsyner læseren med en solid grundviden krydret med mange gode råd og nyttige tips. Teksten er suppleret med et væld af brugbare, overskuelige illustrationer. DRIVKRAFT henvender sig først og fremmest til nye og nyere kørestolsbrugere; men flere med kørestol under bagen gennem mange år kan også have gavn af inspirationen og de gode råd og tips.... Klicka här för att ladda ner hela artikeln...


Läs delar ut kapitel "Körergonomi" ur boken Drivkraft.  Klicka här...

Alla illustrationer i boken "Drivkraft" är gjorda av Ellinor Edqvist och Jennie Hallberg.
Bokens layout och omslag är gjord av Petronella Stenfelt och omslagsfoto är taget av
Björn Wiklander.

Denna bok är framtagen med stöd av Hjälpmedelsinstituets stimulasbidrag för kompetensutveckling inom hjälpmedelsverksamheten".Beställ boken "Drivkraft"
 


Boken "Drivkraft" är på 150 sidor och i inbundet format (hårda pärmar) med spiral.

Priset är 350 kronor inklusive moms (330 kronor ex moms). En fraktavgift på 50 kronor tillkommer vid varje beställningstillfälle.

Vid beställningar från övriga skandinaviska länder tillkommer en fraktavgift på 110 kr för varje beställd bok.

Full returrätt gäller inom fjorton dagar från det att du mottagit boken, förutsatt att den returneras i nyskick. Returporto betalas av kunden.

Du beställer boken genom att skicka ditt namn och
din adress via mail till ake@norsten.nu