Jag, Åke Norsten, kommer från världsmetropolen Ragvaldsträsk, en liten by i Västerbotten som ligger mellan Skellefteå och Burträsk. När jag var arton år skadade jag mig i en bilolycka med en låg ryggmärgsskada till följd. En relativt lindrig skada men som emellertid medför att jag måste använda rullstol vid alla förflyttningar.

Som utbildningsgrund har jag en verkstadsteknisk utbildning som jag kompletterat med Bosöns idrottsledarutbildning och en examen från GIH -Gymnastik- och idrottshögskolan 1986. Under nio stimulerande år heltidsarbetade jag därefter som idrottslärare på
en högstadieskola i Skellefteå.

Under några intensiva år (1978-1984) var idrotten en stor del av mitt liv. Jag deltog 1979 i Roslagen Marathon, det första Marathon loppet för rullstolar i Sverige. Jag vann bland annat rullstolsklassen i Stockholm Maraton 1982. Det var första gången en rullstol kom före löparna i mål vilket naturligtvis väckte en stor massmedial uppmärksamhet. Med dagens lätta, välanpassade tävlingsrullstolar är det oftast en regel och inte ett undantag att rullstolarna kommer in före löparna i mål.

Min första erfarenhet av att instruera i rullstolsmanövrering var som ledare på Rekryteringsgruppens (RG) Boxholmsläger 1980. Jag arbetade därefter på många RG-läger som rullstolsinstruktör fram till min anställning på Rehab Station Stockholm (fd Frösunda Center) 1995.

1997 startade jag Rullstolsskolan på dåvarande Frösunda Center. Syftet var att kombinera sitt-& körergonomisk rullstolsanpassning i kombination med metodisk rullstolsteknikträning. Sedan starten har ett stort antal deltagare med varierande skador och sjukdomar upplevt fördelarna med Rullstolsskolan.

2001 blev jag klar med boken Drivkraft- körergonomi, rullstolsteknik & metodik. Med boken ville jag dokumentera mina erfarenheter av rullstolsanpassning i kombination med metodisk teknikträning. Sedan boken publicerades har jag genomfört flertalet föreläsningar, kurser och seminarium med boken Drivkraft som utgångspunkt.

Efter ett längre uppehåll är jag nu tillbaka i fullt heltidsarbete med Rullstolsskolan på Rehab Station Stockholm samt Drivkraftseminarier.